Svetovni dan zavedanja narcistične zlorabe

Narcistična zloraba je oblika čustvene zlorabe, ki je pogosto zelo subtilna in ima dolgotrajne posledice na osebo, ki jo doživlja. Gre za zelo toksičen odnos s toksično osebo. Kako se žrtev takšne zlorabe počuti se razlikuje med posamezniki. V splošnem pa  velja, da narcistična zloraba človeku pusti kronično čustveno bolečino, čustvene rane, zmedo, distres, depresijo, nizko samospoštovanje, osamljenost, izolacijo, finančno izgubo, paranojo in globoko zamero tako sebi kot t.i. čustvenemu vampirju. Oseba se v svojem življenju izgubi, porušijo se njene sanje, lahko izgubi svoje prijatelje. Oseba si lahko zelo zameri, ker manipulacij in izkoriščanja ni opazila prej. Ker narcis žrtev zasuje z ljubeznijo in jo nato popolnoma razvrednoti, kar navadno počne več mesecev ali let, postane žrtve popolnoma čustveno nestabilna.

Škoda, ki jo zloraba pusti žrtvi lahko traja leta in leta, lahko je tudi doživljenjska. Vsekakor oseba lahko svoje življenje dobi nazaj, vendar je za to potrebno kar nekaj življenjskih sprememb vključujoč prekinitev kontakta z osebo, ki jo je dolgotrajno zlorabljala.  Prav tako se močno svetuje psihoterapevtska obravnava…

Več o narcistični zlorabi, kako jo prepoznati in posledično ukrepati si lahko preberete v intervjuju, kjer smo sodelovali člani programa Omra.

Povezava do objavljenega članka: “Oseba te zbrca, ko si na tleh in ti reče: To delam zato, ker te imam rad. In ti verjameš.”

Objavljen pa je bil še en članek na na temo narcistične zlorabe na delovnem mestu.

Kako se zaščiti pred narcistično zlorabo na delovnem mestu? – Cekin.si

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.