Stopite v stik

Kontaktni podatki

ZAŽIVETI, Psihološko svetovanje in psihoterapija, Anja Ibrčič, s.p.

Hudovernikova 2
1000 Ljubljana

+386 41 834 993
info@zaziveti.si

Storitev izvajam na naslovu:
Komenskega ulica 32,
1000 Ljubljana

Pogosta vprašanja in odgovori

Odgovor na to vprašanje je kompleksen. 

Psihoterapevtski proces teče pri vsakem posamezniku v njegovem unikatnem ritmu. Vsak človek ima unikatno življenjsko zgodbo, vodi ga življenjski scenarij, ki ga vsak izmed nas začne oblikovati že v zelo zgodnjih letih življenja. 

Otrok oblikuje svoj t.i. življenjski scenarij na osnovi zgodnjih nezavednih odločitev, ki so posledica različnih zgodnjih izkušenj, tako prijetnih in pričakovanih kot neprijetnih, katere se človeškemu bitju ne bi smele dogajati . Skriptne odločitve se kažejo kasneje v odrasli dobi preko vedenja, mišljenja, čustvovanja, regiranja v medosebnih odnosih, uspešnosti na različnih področjih, skrbi do sebe ipd. 

Ko se na neki točki v življenju ne počutimo več v redu, po vsej verjetnosti življenjski scenarij ni usmerjen k “zmagovalnemu izzdu”, pač pa k neki obliki “poraza”. Teorija transakcisjke analize zagovarja tezo, da si usodo kreiramo sami, lahko spreminjamo svoje nefunkcionalne odločitve, ki nas nikakor ne vodijo k osebnostni rasti oz. naše življenje osiromašijo kvalitetnih trenutkov

Da oseba začne spreminjati svoj skript oz. scernarij, je  najprej potrebno priti do UVIDA vase, v svoje zase in/ali za okolico moteče in ponavljajoče funkcioniranje. Šele nato nastopi proces preoblikovanja svojega življenja tako kot nam pristno ustreza. Na ta način se OSVOBODIMO, ZAŽIVIMO. Niti psihoterapevt niti klient nikoli vnaprej NE VESTA KOLIKO ČASA BO KLIENT POTREBOVAL, da doseže stanje, ko je s seboj kar čim bolj zadovoljen. Vsak klient ima svoje kriterije in te psihoterapevt spoštuje, spodbuja na poti do njegovega najbolj zadovoljivega cilja. Cilji se lahko spreminjajo, preoblikujejo, dodajajo.  Je pa res, da v kolikor klient PO SVOJIH NAJBOLJŠIH ZMOŽNOSTIH VLAGA V PROCES, je možnost napredka hitrejša in večja

Vsak klient je za svoj proces odgovoren sam, psihoterapevt pa ga na njegovi poti podpira, spremlja, verjame in prijazno konfrontira. Zelo učinkovite so tudi številne psihoterapetske tehnike, ki jih psihoterapevt  spontano uporabi. Torej, proces psihoterapije traja odvisno od vloženega angažmaja posameznega klienta in udeleženosti, uglašenosti, empatičnosti in izkušenosti psihoterapevta. Odnos je tisti, ki zdravi

Ljudje, laiki pogosto ne ločijo med omenjenimi. Pogosto se pojavi zmeda pri tem koga obiskati, ko se pojavljajo duševne težave oz. stiske. 

Vsi trije so poklici pomoči ljudem, ko se ti znajdejo v duševni stiski. Se pa razlikujejo po osnovni izobrazbi, pristojnostih, vlogi pri pomoči ljudem, načinu dela, usmeritvah pri delu itd.

PSIHIATER je po svoji osnovni izobrazbi zdravnik, ki je končal specializacijo iz psihiatrije. Zaposlen je v zdravstvenem domu in na kliniki za mentalno zdravje. Obisk psihiatra je možen preko napotnice ali samoplačniško.  Je edini, ki lahko postavi uradno diagnozo duševne motnje ter predpiše ustrezna zdravila. Mu pa pri svojem delu navadno zmanjkuje časa za poglobljen odnos s klinetom oz. pacientom. Psihiater pogosto napoti osebo na klinično-psihološko obravnavo, na svetovanje k psihologu ali pa na psihoterapijo k psihoterapevtu. Nekateri psihiatri so dodatno specializirani tudi na podorčju psihoterapije, katero pa izvajajo navadno v svoji zasebni praksi. 

KLINIČNI PSIHOLOG… Ko oseba konča študij psihologije, se lahko usmeri oz. specializira na različnih podorčjih. Psiholog, ki se usmeri na podorčje zdravstva je klinični pisholog. Po končanem študiju psihologije opravi specializacijo v zdravstvu iz klinične psihologije. Njegovo primarno delo je klinično-psihološka obravnava. Pri svojem delu uporablja psihodiagnostične teste, ne more pa predpisovati zdravil. Tudi klinični psiholog je zaposlen v zdravstvenem domu oz. kliniki za mentalno zdravje. Na podlagi pogovora, opazovanja in kliničnih testovn napiše klinično psihološko mnenje. Klinični psiholog opravlja psihološke pogovore, usmerjene v trenutno podporo.  Obisk kliničnega psihologe je možen preko napotnice ali samoplačniško. V kolikor je klinični psiholog tudi psihoterapevt, lahko svoje delo dopolni s psihoterapevtskimi pristopi v kolikor mu to dopušča čas v ambulanti, sicer pa v zasebni popoldanski praksi.

PSIHOTERAPEVT je oseba, ki je diplomirala/magistrirala iz humanstičnih oz. zdravstvenih ved (psiholog, pedagog, zdravnik, socialni delavec…) ter opravila eno izmed obilk specialističnega študija psihoterapije (npr. transakcijska analiza, integrativna, geštalt, vedenjsko kognitivna…) ter ustreza vsem pogojem, ki jih dana usmeritev zahteva (dodatna izobraževanja, izpti itd.). Delo psihoterapevta je njegovo poslanstvo. To pomeni, da gre tudi sam skozi svoj proces, svojo psihoterapevtsko izkušnjo, saj na ta način lahko zares pristno razume, čuti klienta, daje veliko osebnega vložka v odnos. Prav tako prakticira intervizijo in supervizijo kjer s svojimi kolegi psihoterapevti in izkušenimi psihoterapevti zaupno in anonimo predeluje izkušnje s svojimi klineti. Na ta način je njegovo delo še bolj poglobljneo in uspešno. Psihoterapija je za razliko od svetovanja usmerjena v predelovanje globljih vsebin, izkušenj, cilji so dolgoročni; psihoterapija je usmerjena v preoblikovanje negativno usmerjenega življenjskega scenarija.  Psihoterapevti izvajajo svojo poglobljeno storitev v zasebni samoplačniški praksi. Redko se pojavi možnost psihoterapije na koncesijo v zdravstvu, vendar je ta predpisana (pre)redko (enkrat na dva meseca) in traja (pre)kratek čas (npr. pol ure, samo v obdobju pol leta). Smo v procesu prodobivanja zakona o psihoterapevtski praksi, ki bo morda prinesla boljše pogoje za tiste, ki si terapije ne morejo privoščiti.

Vsi trije poklici se lahko med seboj prepletajo, prekrivajo. Posameznik namreč lahko specilizira v vseh treh poklicih ali pa deluje samo na enem področju. Vsekakor pa je interdisciplinarna obravnava oz. medsebojno sodelovanje vseh treh najbolj dobrodošla in za osebo, ki išče pomoč najučinkovitejša

Rezervirajte svoj prvi termin

Pokličite me na mojo telefonsko številko +386 41 834 993 ali pa mi pišite na moj email naslov info@zaziveti.si

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.